مراحل ترمیم و بهبود زخم
ترمیم و بهبود زخم
در طول چهار مرحله بهبود زخم باید انتظار چه تغییراتی را داشته باشیم؟
زخم نوعی بریدگی یا حفره در پوست است. زخم می تواند به صورت خراش یا بریدگی بوده و به اندازه برشی که گاهی اوقات تیزی کاغذ ایجاد می کند، کوچک باشد.
گاهی نیز زخم به صورت خراش و ساییدگی بزرگتر و گسترده تر است که ممکن است در اثر سقوط، تصادف یا ضربه اتفاق بیفتد.
برش جراحی که در حین عمل جراحی و توسط پزشک یا جراح ایجاد می شود نیز نوعی زخم است.
بدن انسان دارای یک سیستم پیچیده برای التیام و بستن زخم های پوستی است. ترمیم و التیام زخم دارای چند مرحله است. التیام زخم شامل تعدادی بخش و مرحله است که در کنار یکدیگر به ترمیم بدن کمک می کنند.
مراحل ترمیم زخم
بدن ما ترمیم زخم را طی چهار مرحله انجام می دهد. این مراحل در زیر آمده است:
× جلوگیری از خونریزی بیش از حد
× فعال شدن سد دفاعی و پاکسازی ناحیه درگیر
× التیام و ترمیم
تمیز نگه داشتن زخم و پوشاندن آن می تواند به ترمیم ناحیه آسیب دیده کمک نماید.
مرحله ۱: توقف خونریزی (هموستاز)
هنگامی که بریدگی، خراش یا هرنوع زخمی در پوست شما ایجاد می شود، معمولا آن ناحیه شروع به خونریزی می کند. اولین مرحله بهبود زخم، توقف خونریزی است. به این حالت هموستاز می گویند.
چند ثانیه تا چند دقیقه پس از ایجاد زخم، خون شروع به لخته شدن در آن ناحیه می کند. این نوع لخته مفید است، زیرا به جلوگیری از خونریزی بیش از حد کمک می نماید. لخته شدن خون به بسته شدن و التیام زخم کمک کرده و حالتی برجسته نیز به زخم می دهد.
مرحله ۲: دلمه بستن زخم (تشکیل لخته)
مرحله ی تشکیل لخته و دلمه بستن خود دارای سه مرحله اصلی است:
۱. عروق خونی اطراف زخم، تنگ می شوند. این حالت به جلوگیری از خونریزی کمک می کند.
۲. پلاکت ها که سلولهای لخته کننده خون هستند به هم می پیوندند تا نوعی پلاگ یا لخته ایجاد کنند.
۳. تشکیل لخته یا انعقاد خون توسط دخالت پروتئینی به نام فیبرین انجام می شود. فیبرین نوعی چسب خون است که یک حالت توری مانند برای نگه داشتن پلاگ پلاکتی در جای خود ایجاد می کند. پس از طی این سه مرحله، زخم شما دلمه می بندد.
۴. التهاب که شامل پاکسازی و بهبود زخم است.
هنگامی که خونریزی زخم متوقف می شود، بدن می تواند پاکسازی و التیام آن را آغاز نماید.
در ابتدا رگهای خونی اطراف زخم اندکی گشاد می شوند تا جریان خون بیشتری در آنها جریان پیدا کند. این امر موجب می شود که ناحیه درگیر، ملتهب، سرخ و متورم به نظر برسد. همچنین ممکن است دمای آن ناحیه بیشتر از سایر بخشهای بدن باشد. نگران نشوید. این بدان معنی است که بدن در حال ترمیم بوده و کمک فرا رسیده است.
خون تازه، اکسیژن و مواد مغذی را به محل زخم منتقل می کند – این امر، تعادل کافی برای کمک به ترمیم زخم را فراهم می آورد. گلبولهای سفید خون به نام ماکروفاژها نیز به محل زخم می رسند.
ماکروفاژها با مبارزه با هرگونه عفونت به پاکسازی زخم کمک می کنند. این سلولها همچنین نوعی پیام رسان شیمیایی به نام فاکتورهای رشد را ارسال می کنند که به ترمیم ناحیه آسیب دیده کمک می نمایند.
ممکن است مایع شفافی را در داخل زخم مشاهده کنید. این بدان معناست که گلبولهای سفید خون در حال دفاع و بازسازی محل زخم هستن.
مرحله ۳: بازسازی (رشد و تکثیر)
هنگامی که زخم پاکسازی شد و وضعیت پایداری پیدا کرد، بدن شما شروع به بازسازی ناحیه آسیب دیده می کند. گلبولهای قرمز خون که غنی از اکسیژن هستند به محل می آیند تا بافت جدیدی را ایجاد کنند. چنین فرآیندی مانند ایجاد یک سایت ساختمانی است، با این تفاوت که بدن شما مصالح ساختمانی خود را می سازد.
سیگنالهای شیمیایی در بدن به سلولهای اطراف زخم فرمان می دهند تا بافتهای کشسانی به نام کلاژن بسازند. کلاژن به ترمیم پوست و بافتهایی که درگیر زخم هستند، کمک می کند. کلاژن مانند داربستی است که می توان سلولهای دیگر را روی آن ساخت.
در این مرحله از بهبودی، ممکن است یک اسکار تازه، برجسته و قرمز رنگ را در محل زخم مشاهده نمایید. با گذشت زمان، اسکار کمرنگ می شود و صافتر به نظر میرسد.
مرحله ۴: بلوغ (تقویت)
حتی پس از این که زخم شما بسته و ترمیم شده به نظر آید نیز همچنان در حال ترمیم و بهبود است. ممکن است ناحیه زخم حالت کشیده، صورتی رنگ و یا چروکیده مانند داشته باشد. ممکن است احساس خارش یا سفتی در این ناحیه داشته باشید. این بدان معناست که بدن شما در حال ترمیم و تقویت این ناحیه است.
ترمیم زخم چه مدت طول می کشد؟
مدت زمان ترمیم و بهبودی زخم به وسعت و عمق آن بستگی دارد. ممکن است ترمیم کامل یک زخم حتی تا چند سال به طول بیانجامد. بهبودی زخم باز بیشتر از زخم بسته طول می کشد.
به گفته دانشگاه پزشکی جان هاپکینز، اکثر زخمها پس از حدود سه ماه ترمیم می شوند. طبق یافته های مرکز پزشکی دانشگاه روچستر، استحکام پوست و بافت جدیدی که تشکیل می شود تا حدود ۸۰ درصد مشابه پوست و بافت قبل از آسیب دیدگی است.
اگر ناحیه زخم بزرگ و یا عمیق باشد و پزشک شما آن را بخیه بزند، سریعتر بهبود می یابد. این امر همچنین به کوچکترکردن ناحیهای که بدن باید بازسازی کند، کمک می نماید.
به همین دلیل است که معمولا زخم های جراحی سریعتر از انواع زخم بهبود می یابند. طبق یافته های مرکز بهداشت سنت جوزف همیلتون، بریدگی های جراحی اغلب پس از ۶ الی ۸ هفته ترمیم می شوند.
اگر زخم را بپوشانید امکان دارد بهبودی آن با سرعت بیشتری انجام شود. طبق گفتههای کلینیک زخم کلیولند، زخمها نیازمند رطوبت هستند تا التیام پیدا کنند. علاوه بر این، بانداژ سبب تمیز نگهداشتهشدن زخم می شود.
برخی بیماریها میتوانند سبب ترمیم و بهبودی بسیار کند یا توقف آن شوند.این حالت حتی در مورد زخم ها و بریدگی های مربوط به جراحی یا فرآیندهای پزشکی نیز اتفاق میافتد.
بهبودی کند زخم
تامین خون یکی از عوامل مهم و تعیینکننده در بهبود زخم است. خون حامل اکسیژن، مواد مغذی و همهی آن چیزی است که بدن شما برای ترمیم و بهبودی محل زخم نیاز دارد. اگر خون کافی به محل نرسد، ممکن است بهبودی زخم بسیار بیشتر از آنچه که پیشبینی میشود طول بکشد و یا اصلا ترمیم نشود.
عوامل خطرآفرین (ریسک فاکتورها)
تقریبا ۶.۵ میلیون نفر در ایالات متحده امریکا زخمهایی دارند که به خوبی بهبود نمییابند. دلایل متعددی برای عدم بهبود و التیام یک زخم وجود دارد. یکی از این عوامل سن است که می تواند بر بهبودی زخم تاثیرگذارباشد. افراد مسن ممکن است دچار زخم هایی با بهبودی کند شوند.
برخی بیماریها نیز ممکن است سبب گردش خون ضعیف و درنتیجه کندشدن فرآیند ترمیم و بهبود زخم شوند:
× دیابت
× چاقی
× فشار خون بالا (هایپرتنشن)
× بیماریهای عروق
زخم مزمن سرعت بهبودی بسیار پایینی دارد و یا اصلا ترمیم نمی شود. اگر زخم مزمن دارید، ممکن است لازم باشد به متخصص مراجعه نمایید.
درمانها
درمان زخمهایی که بهبودی کند دارند عبارت است از:
× داروها و سایر درمانهای مربوط به بهبود گردش خون
× درمانهای مربوط به کاهش تورم و التهاب
× دبریدمان زخم یا برداشتن بافت مردهی اطراف زخم برای کمک به بهبود آن
× پمادهای پوستی مخصوص ترمیم زخم
× باندهای مخصوص و سایر پوششهای پوستی برای کمک به تسریع بهبودی زخم
علایم عفونت
اگر زخمی عفونی شود سرعت بهبود آن کم میگردد. علت این امر آن است که بدن در حال پاکسازی زخم و محافظت از آن است و نمی تواند به درستی به مرحلهی بازسازی برسد.
عفونت زمانی اتفاق میافتد که باکتریها، قارچها و سایر میکروبها، قبل از التیام کامل زخم، به آن وارد شوند. علایم عفونت به صورت ذیل است:
× زخم بسیار کند بهبود مییابد و به نظر میرسد که هیچ تغییری ندارد و ترمیم نمیشود
× ورم
× سرخی
× درد یا حساسشدن ناحیه زخم
× گرم بودن
× ترشح چرک یا مایع
درمان زخم عفونی به این صورت است:
× تمیزکردن زخم
× برداشتن بافت مرده یا آسیبدیدهی اطراف زخم
× داروهای آنتیبیوتیک
× پمادهای آنتیبیوتیک پوستی مخصوص ترمیم زخم
چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر فکر میکنید زخم عفونی دارید، صرفنظر از اندازهی زخم، حتما به پزشک مراجعه نمایید. درصورت عدم درمان، عفونت در محل زخم گسترش خواهد یافت. این امر خطرناک بوده و ممکن است عوارضی را در پی داشته باشد.
اگر بریدگی یا زخمی دارید که به کندی بهبود مییابد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
ممکن است مبتلا به یک بیماری زمینهای باشید که روند بهبودی زخم را کند میکند. درمان و کنترل بیماریهایی مانند دیابت میتواند به بهبود سریعتر زخمهای پوستی کمک نماید.
بریدگی یا حتی خراشهای کوچکی که به آرامی ترمیم میشوند را نادیده نگیرید.
در برخی افراد مبتلا به دیابت و یا سایر بیماریهای زمینهای، یک برش و خراشیدگی کوچک روی پا یا ساق میتواند تبدیل به زخم شود. اگر فرد تحت درمان پزشکی قرار نگیرد، ممکن است عوارض جدی برای سلامت وی پدید آید.
خلاصه مطلب
بهبود و ترمیم زخم طی چند مرحله اتفاق میافتد. زخم ممکن است در ابتدا متورم، قرمز و آبکی به نظر آید. این بخشی طبیعی از روند بهبود است.
ممکن است پس از بستهشدن زخم، یک اسکار برجستهی صورتی یا قرمز رنگ برروی آن ایجاد شود. درمان آن ماهها یا حتی سالها به طول میانجامد. در نهایت، جای زخم کمرنگتر و صافتر میشود.
برخی بیماریها روند بهبود زخم را کند یا مختل میکنند. برخی افراد نیز دچار عفونت یا سایر عوارض مربوط به بهبودی زخم میشوند.
کرم سیکالفیت اون ترمیمکننده 40 میلی لیتر
Eau Thermale Avene Cicalfate Restorative Skin Cream , Optimal Healing, Reduce Appearance Of Scars
ویژگی های کرم ترمیم کننده سیکالفیت اون
- ترمیم کننده، آنتی باکتریال و التیام بخش با ساختار کرمی برای ایجاد لایه محافظ (semi-occlusive) روی پوست
- مناسب برای ترمیم انواع زخم، جای بخیه، سوختگی پای نوزاد، ترک لب، شقاق نوک سینه و…
- مناسب برای بعد از اعمال درماتولوژیک (مانند پیلینگ، لیزر درمانی و اعمال جراحی و …)
- برای پوست های تحریک شده و سوختگی ناشی از ادرار
- ضد عفونی کننده زخمها، بخیه و بعد از اعمال جراحی
- مناسب برای التهاب پوستهایی بدون ترشح
- جلوگیری از ماندن جای زخم و ضد التهاب
- مناسب برای نوزادان، کودکان و بزرگسالان
- ضد باکتری، ضد قارچ و ضد پروتوزوا
- فاقد اسانس و پارابن
✨یک کرم ترمیم کننده پوست با تکنولوژی پیشرفته که از نظر بالینی ثابت شده است که روند بهبودی را تا 2 برابر تسریع می کند و یک محیط درمانی بهینه برای زخم را حفظ می کند.
- ترمیم کننده، آنتی باکتریال و التیام بخش با ساختار کرمی برای ایجاد لایه محافظ (semi-occlusive) روی پوست
- مناسب برای ترمیم انواع زخم، جای بخیه، سوختگی پای نوزاد، ترک لب، شقاق نوک سینه و…
- مناسب برای بعد از اعمال درماتولوژیک (مانند پیلینگ، لیزر درمانی و اعمال جراحی و …)
- برای پوست های تحریک شده و سوختگی ناشی از ادرار
کرم سیکالفیت اون برای لک صورت یک محصول درمانی بی نظیر است و همچنین کاربردهای فراوان و مختلفی مانند: بعد از لیزر ، عمل جراحی ، پیلینگ ، جای جوش ، آکنه، جای زخم آسیب دیدگی پوست و بعد از میکرونیدلینگ مورد استفاده است. کرم ترمیم کننده سیکالفیت برای بزرگسالان وکودکان و نوزادان هم کاربرد داره و تمامی محصولات اون فاقد هرگونه عطر،پارابن و مواد نگهدارنده هستن و از این رو برای پوست های خیلی حساس هم مناسب میباشد.
همچنین ببینید : کرم سیکالفیت پلاس اون
خیلی هم عالی بود مطلب ، شما کرم سیکالفیت اون موجود دارید؟
ممنون از نظرتون ، بله میتونید از طریق لینک زیر اقدام کنید
کرم سیکالفیت اون