چرا لثه ام درد میکند؟

دسته بندی :دهان و دندان 17 فروردین 1400 بهاره پاشایی 1338

چرا لثه ام درد میکند؟

علت درد لثه

دلایل درد لثه

درد لثه مشکلی شایع میان مردم است. درد ، تورم و یا خونریزی لثه بخاطرشرایط متفاوتی می تواند اتفاق بیافتد.

برای آگاهی یافتن درباره ی 12 علت درد لثه ، ادامه مطلب را بخوانید.

1. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خشن

بهداشت مناسب دندان شامل مسواک زدن و نخ دندان کشیدن میشود. با این حال ، اگر بیش از  حد در انجام این امور خشن رفتار کنید ، می توانید لثه های خود را تحریک کرده ، به خصوص اگر از مسواک هایی که مو های سفت و سختی دارند استفاده می کنید، حتی به آن آسیب هم برسانید.

اگر لثه های شما بعد از مسواک زدن درد میکند ، از مسواک های نرم استفاده کنید. مسواک های نرم هم به طور معمول دندان های شما را مثل مسواک های سخت و سفت تمیز می کنند و انجمن دندانپزشکی آمریکا هم به ما استفاده از مسواک های نرم را توصیه میکند. همچنین ، در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کمتر خشن باشید.

2. بیماری لثه

اگر لثه های شما قرمز و متورم بوده و خونریزی میکند، احتمالا به بیماری لثه (بیماری پریودنتال) ابتلا هستید. به طور معمول ، این بیماری ناشی از خوب نخ دندان نکشیدن وخوب مسواک نزدن  و یا اغلب به اندازه کافی این کار را انجام ندادن، است. شایع ترین نوع بیماری لثه ، ژنژویت یا همان آماس و التهاب لثه  است. نوع کمتر شایع اما شدیدتراین بیماری ، پریودنتیت است.

در اوایل ابتلا ، ژنژویت با بهداشت مناسب دهان قابل درمان است. برای اینکه لثه های شما آسیب نبیند ، روزانه دو بار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و از دهان شویه استفاده کنید. اگر به لثه هایتان توجه نکنید ، ژنژویت می تواند به پریودنتیت تبدیل شود ، که با این امر امکان دارد دندانهایتان را از دست بدهید.

3. آفت دهان (زخم های دهانی)

آفت دهان – که به آن زخم های دهانی و یا تانکر نیز گفته می شود – زخم های دردناک و غیر مسری هستند که روی لثه ها و جاهای دیگر دهانتان ظاهر می شوند. گاهی اوقات این زخم ها قرمزبوده ، اما همچنین امکان دارد لایه ی سفیدی رو انها را پوشانده باشد.

در اصل علت ابتلا به آفت دهان ناشناخته است ، اما پزشکان بر این باورند که آفت دهان در اثر عفونت ویروسی یا باکتریایی ایجاد میشود. افراد مبتلا به بیماری های خود ایمنی بیشتر در معرض ابتلا به آفت دهان هستند.

هیچ توصیه و راهکرد پزشکی خاصی برای درمان آفت دهان وجود ندارد. آفت دهان این قابلیت را دارد که خود به خود در طی 14 روز ناپدید شود. اگر زخم های دهانی به بیش از سه هفته طول کشید ، با دندانپزشک خود مشورت کنید.

4. دخانیات (تنباکو)

استعمال دخانیاتی همچون سیگار می تواند به لثه شما آسیب برساند. استفاده از تنباکوهای بدون دود – همانند تنباکوهای جویدنی یا تنفسی – می تواند به لثه هایتان آسیب بیشتری وارد کند. اگر دخانیات و تنباکو را به هر صورتی استعمال می کنید ، بخاطر انهاست که لثه هایتان  آسیب می بیند.

برای بهبود سلامت لثه ، استفاده از محصولات دخانیاتی را متوقف کنید. آنها نه تنها به لثه تان آسیب می رسانند ، بلکه می توانند موجب ابتلا شما به سرطان شوند.

5. واکنش آلرژیک به محصولات بهداشتی دندان

برخی از افراد نسبت به مواد موجود در خمیردندان ، دهانشویه و سایر محصولات بهداشتی دهان واکنش های آلرژیک دارند. این واکنش ها می تواند دلیل درد لثه تان باشد.

اگر فکر می کنید امکان دارد به یک محصول بهداشتی دندان حساسیت داشته باشید ، سعی کنید بفهمید چه محصولی عامل این آلرژی است: کافی است هر بار یک محصول را تا زمانی که ماده ی عامل این الرژی را پیدا میکنید، حذف کنید. پس از شناسایی محصول ، استفاده از آن را متوقف کنید.

6. آلرژی غذایی

درد لثه هایتان ممکن است به جای آلرژی به یک محصول بهداشتی دندانی ، واکنش آلرژیک به  مواد غذایی باشد.

رژیم غذایی  کاهشی ممکن است به شما در پیدا کردن اینکه چه محصولی موجب آلرژی غذایی شما و در نهابت درد لثه هایتان است، کمک کند. برای امتحان این رژیم ، خوردن یک ماده غذایی خاص را به مدت 30 روز متوقف کرده و سپس دوباره آن را بخورید و ببینید چه اتفاقی می افتد.

روشی سریعتر برای تعیین کردن اینکه کدام ماده غذایی یا مواد دیگر موجب واکنش آلرژیک بدنتان می شود ، ملاقات با متخصص آلرژی است. آنها می توانند به شما کمک کنند تا علت واکنش خود را شناسایی کرده وبرای  شما درمان مناسب را که احتمالاً شامل پرهیز غدایی خواهد بود، تجویز میکنند.

7. سوختگی

گاهی اوقات می توانید لثه های خود را با غذاهای  داغی مانند پیتزا یا قهوه داغ سوزانده و پس از مدتی این اتفاق را فراموش کنید. بعدا از مدتی ، منطقه سوخته شده درد می کند.

اگر با غذاهای گرم یا مسواک زدن  های تهاجمی قسمت سوخته شده را تحریک نکنید، بافت لثه به طور معمول طی 10 روز تا دو هفته خود به خود بهبود می یابد.

8- تغییرات هورمونی

در بسیاری از زنان ، تغییرات هورمونی می تواند لثه آنها را در دوره های مختلف از زندگیشان تحت تأثیر قرار دهد ، از جمله:

  • بلوغ. هجوم وازدیاد هورمون ها در دوران بلوغ می تواند باعث افزایش جریان خون در لثه ها شده  که این امر منجر به تورم و حساسیت می شود.
  • قاعدگی زنان. در برخی از زنان کمی قبل از هر دوره قاعدگی ، امکان دارد لثه هایشان متورم شده و احتمال خونریزی لثه هم در آنان زیاد است. این مشکلات معمولاً پس از شروع قاعدگی فروکش می کند.
  • بارداری. از ماه دوم یا سوم بارداری  تا ماه هشتم ، برخی از زنان دچار تورم ، زخم و خونریزی لثه می شوند.
  • یائسگی. برخی از زنان در دوران یائسگی به طور غیر معمولی احساسی خشکی در لثه های خود طور میکنند  که این خشکی می تواند منجر به درد و احتمالا خونریزی هم بشود.

اگرفک میکنید که  درد لثه تان با  یکی از این وقایع هورمونی ارتباط دارد ، از دندانپزشکتان بخواهید وضعیت شما را بررسی کرده و راه درمان مناسبی را برایتان تجویز کند.

9. آبسه دندان ( ورم چرکی)

عفونت لثه نزدیک ریشه دندان می تواند موجب ایجاد آبسه شود. این امر می تواند منجر به تورم ،زخم و درد لثه شود. اگر دندانپزشکتان تشخیص دهد که به آبسه مبتلا هستید ، همچنین می تواند راه درمان مناسب را هم برایتان تجویز کند. اغلب اوقات عصب کشی لازم است.

10. دندان مصنوعی کامل و پارسیال  

دندانهای مصنوعی های کاملو پارسیال هایی که به درستی در جای مناسب قرار نگرفته ، لثه را تحریک می کنند. این تحریک مداوم می تواند منجر به آسیب های بافتی و بیماری لثه ایی شود. شما می توانید با کمک دندانپزشکتان دندان مصنوعی یا پارسیال های خود را تنظیم کرده و درد لثه را برطرف کنید.

11. کمبود ویتامین

سلامت دهان و دندان با تغذیه مناسب ، که شامل دریافت کافی ویتامین B و ویتامین C شده ، ساپورت و پشتیبانی می شود.

کمبود ویتامین می تواند منجر به ابتلا شما به بعضی از بیماری ها – مانند اسکوربوت – که امکان دارد موجب تورم و زخم لثه و سایر علائم شده، شود.

حفظ رژیم غذایی سالم و متعادلی که نیاز روزانه شما به ویتامین ها و مواد معدنی را برآورده میکند می تواند کمبود ویتامین بدنتان را درمان کند.

12. سرطان دهان

سرطان دهان به طور معمول خود را به عنوان زخمی نشان می دهد که بهبود نمیابد . سرطان دهان می تواند روی لثه ها ، قسمت داخلی گونه ، زبان و حتی لوزه ها  خود را نشان دهد.

اگر در دهان خود زخمی دارید که پس از دو هفته بهبود نمی یابد ، به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان سرطان اغلب شامل جراحی برداشتن سلولهای سرطانی یا تومورها ، پرتودرمانی و شیمی درمانی میشود.

نتیجه

دلایل مختلفی وجود دارد که امکان دارد شما را دچار درد لثه کند. اما با داشتن سبک زندگی سالم که شامل بهداشت دهان و دندان هم میشود، می توان ازبروز آنها جلوگیری کرد.

اگر مداوم درد ، تورم یا زخم هایی در لثه تان دارید که بیش از دو هفته میماند ، برای تشخیص و توصیه های کامل درمانی از دندانپزشک خود وقت گرفته و او را ملاقات کنید.

بهاره پاشایی

ما یک راه ساده تر برای برقراری ارتباط با کاربران خود پیدا کرده ایم: اینستاگرام مهرین مدیکال را دنبال کنید:

موارد زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال نظر در سایت

اگر دیدگاه توهین آمیز و متوجه مدیران، نویسندگان و سایر کاربران باشد، تایید نمی شود.

اگر نظر شما جنبه تبلیغاتی داشته باشد تایید نمی شود.

در صورتی که از لینک سایر وبسایت ها استفاده کرده باشید یا وبسایت شما در کامنت تایید نخواهد شد.

در صورتی که در کامنت خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

اگر دیدگاهی غیر مرتبط با موضوع آموزشی مطرح شود تایید نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: