گلوتاتیون چیست؟ خواص و عوارض گلوتاتیون

دسته بندی :پیشگیری و درمان 6 مهر 1400 مهرین مدیکال 3664

گلوتاتیون چیست؟ خواص و عوارض گلوتاتیون

مکمل‌های گلوتاتیون (GSH) چه تاثیراتی در بدن ما دارند؟

گلوتاتیون که به عنوان GSH نیز شناخته میشود، نوعی ملکول است که به صورت طبیعی در بدن شما یافت می‌شود. این ملکول توسط کبد و سلولهای عصبی موجود در سیستم عصبی مرکزی تولید می‌گردد. گلوتاتیون از سه نوع آمینواسید تشکیل شده است: ال سیستئین، گلیسین و ال گلوتامات.

افرادی که موافق مصرف گلوتاتیون هستند ادعا می‌کنند که این ماده می‌تواند به درمان و جلوگیری از برخی بیماری‌ها کمک نماید. در این مقاله بررسی می‌شود که گلوتاتیون چیست، چکار می‌کند و تحقیقات در خصوص فواید آن برای سلامت بدن به چه نتیجه‌ای رسیده‌اند؟

گلوتاتیون (GSH) چیست؟

گلوتاتیون نوعی آنتی اکسیدان است، ملکولی که به مبارزه با رادیکال‌های آزاد می‌پردازد.

رادیکال‌های آزاد، ملکول‌های ناپایداری هستند که در پاسخ به عواملی مانند رژیم غذایی و محیط زیست ایجاد می‌شوند. هنگامی که تعداد رادیکال‌های آزاد بیشتر از تعداد آنتی اکسیدان‌ها باشد، آسیب سلولی اکسیداتیو رخ می‌دهد. این امر می‌تواند منجر به التهاب و بیماری‌های مختلفی شود، از فشار خون بالا و دیابت گرفته تا آلزایمر و دیگر موارد.

آنتی اکسیدان‌ها از عناصر بسیار مهم به شمار می‌آیند، زیرا شرایط بدن را در حالت متعادل و سالم قرار می‌دهند. بدن برخی از انواع آنتی اکسیدان‌ها را تولید می‌کند، اما برخی دیگر نیز از منابع خارجی مانند رژیم غذایی یا مکمل‌هایی مانند مکمل گلوتاتیون (GSH) تامین می‌شوند.

  • گلوتاتیون علاوه بر تامین آنتی اکسیدان، نقش مهمی را در بدن ایفا می‌کند که به شرح ذیل است:
  • متابولیسم مواد سمی و ترکیبات سرطان‌زا
  • ایجاد و ترمیم طبیعی DNA
  • تولید پروتئین و پروستاگلاندین (عنصری با اثرات شبه هورمونی)
  • فعالسازی آنزیم ها

گلوتاتیون همچنین به تجزیه‌ی مواد مغذی و تنظیم فعالیت‌های مهم بدن مانند پاسخ ایمنی کمک می‌کند.

گلوتاتیون در چه مواردی استفاده می‌شود؟

باور بر این است که گلوتاتیون روند پیری را کند کرده، از بروز سرطان جلوگیری می‌کند و سبب بهبود و تقویت حافظه می‌شود. علاوه بر این، گفته می‌شود که این ماده با طیف وسیعی از بیماری‌ها و مشکلات مرتبط با سلامتی مقابله می‌کند، این بیماری‌ها عبارتند از:

  • تصلب شرایین
  • بیماری لایم
  • بیماری آلزایمر
  • سندرم خستگی مزمن
  • کولیت
  • کلسترول بالا
  • آرتروز
  • آسم
  • آب مروارید
  • دیابت
  • گلوکوم
  • بیماری‌های قلبی
  • هپاتیت
  • بیماری‌های مربوط به کبد
  • پارکینسون
  • اختلالات مصرف الکل

خلاصه مطلب فوق

گلوتاتیون نوعی آنتی اکسیدان است که به متعادلسازی رادیکالهای آزاد کمک می‌کند. وجود رادیکالهای آزاد زیاد می‌تواند سبب آسیب در سطح سلولی شود، و بدین ترتیب بروز بیماری‌های مختلفی را موجب می‌شود. آنتی اکسیدان‌هایی مانند گلوتاتیون می‌توانند از بروز بیماری‌هایی جلوگیری کنند که در اثر التهاب ناشی از استرس اکسیداتیو ایجاد می‌شوند.

آیا گلوتاتیون می‌تواند به بهبود اوتیسم کمک کند؟

یک مطالعه‌ی جزئی که در سال 2011 در نشریه‌ی Medical Science Monitor منتشر شد، حاکی از ارتباط مستقیم میان سطح پایین گلوتاتیون و اختلالات طیف اوتیسم بوده است.

در این پژوهش، 26 کودک (3 تا 13 ساله) که مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بودند، به مدت هشت هفته تحت درمان با مکمل‌های خوراکی گلوتاتیون یا لوسیون پوست حاوی گلوتاتیون قرار گرفتند.

نتایج حاکی از آن بودند که مکمل‌های گلوتاتیون به افزایش سطح گلوتاتیون موجود در بدن شرکت کنندگان کمک می‌کنند. نویسندگان این پژوهش، خواستار انجام تحقیقات بیشتر برای بررسی اثرات استفاده از مکمل های گلوتاتیون هستند.

عوارض جانبی احتمالی

به دلیل عدم وجود تحقیقات و پژوهش های کافی، اطلاعات اندکی در خصوص عوارض جانبی استفاده از مکمل های گلوتاتیون در دسترس است. با این حال، دغدغه ها و نگرانی هایی در خصوص ایجاد گرفتگی و نفخ پس از مصرف مکمل های گلوتاتیون مطرح می شود. علاوه بر این، ممکن است برخی افراد واکنش های آلرژیک مانند بثورات جلدی را از خود نشان دهند.

دوز مصرفی و آماده‌سازی

شواهد علمی کافی برای تعیین دوز مناسب گلوتاتیون وجود ندارد. برخی بر این باورند که مصرف آن با مکمل N استیل سیستئین (NAC) (یا پروتئین آب پنیر) موثرتر است. در تحقیقات مربوط به بررسی مشکلات و بیماری های خاص پزشکی، دوزهای مختلفی از گلوتاتیون مورد مطالعه قرار گرفته است. دوز مناسب هر فرد به عوامل گوناگونی از جمله سن، جنسیت و سابقه پزشکی وی بستگی دارد.

در برخی موارد پزشکان گلوتاتیون را از طریق استفاده از IV برای درمان مشکلات ذیل تجویز می کنند:

  • تصلب شرایین
  • دیابت
  • عوارض جانبی شیمی درمانی، همودیالیز و جراحی بای‌پس
  • پارکینسون

در برخی بیماری ها می توان گلوتاتیون را استنشاق کرد و آن را از طریق نبولایزر تجویز نمود.

درصورتی که خواهان مصرف گلوتاتیون برای درمان بیماری خود هستید، قبل از شروع مصرف مکمل‌ها، حتما با پزشکتان مشورت نمایید. خوددرمانی یک بیماری مزمن و اجتناب یا تاخیر در مراقبت ها و درمان های استاندارد ممکن است سبب بروز عواقب جدی شود.

منابع گلوتاتیون

گلوتاتیون را می توان به راحتی در مواد غذایی خاصی مانند میوه و سبزیجات یافت. یک پژوهش منتشرشده در نشریه ی Nutrition and Cancer (تغذیه و سرطان) نشان داد که محصولات لبنی، غلات و نان ها به طور کلی حاوی مقادیر اندکی از گلوتاتیون هستند؛ اما میوه ها و سبزیجات غنی از گلوتاتیون‌اند. گوشت‌های تازه نیز گلوتاتیون نسبتا بالایی دارند. مکمل های غذایی گلوتاتیون و محصولات مراقبت شخصی به طور گسترده ای در فروشگاه های اینترنتی و همچنین در بسیاری از فروشگاه های مواد غذایی، داروخانه ها و مغازه های مختص مکمل ها موجود هستند.

اگرچه گلوتاتیون نقش مهمی را در بدن ایفا می کند، اما تصور بر این است که مزایا و منفعت های این ماده در درجه ی اول به علت وجود سیستئین است که آن را تشکیل می دهد. سایر مکمل ها، مانند ان استیل سیستئین نیز ممکن است سیستئین مورد نیاز برای افزایش سطح گلوتاتیون موجود در بدن را با هزینه ی کمتری تامین کنند.

طبق این تحقیقات محدود، افزایش تولید گلوتاتیون در بدن – از طریق دریافت مستقیم آن توسط مواد غذایی یا مکمل ها، یا با استفاده از مکمل هایی مانند ان استیل سیستئین – می تواند به بهبود برخی مشکلات و بیماری ها کمک نماید.

خلاصه مطالب فوق

گلوتاتیون در بسیاری از مواد غذایی به ویژه میوه، سبزی و گوشت ها یافت می شود. مکمل گلوتاتیون را می توان به طرق گوناگون، از جمله خوراکی (قرص یا کپسول)، از طریق سرم، یا حتی درمانهای استنشاقی استفاده نمود. پزشک می تواند در انتخاب مناسب ترین روش به شما کمک کند.

گلوتاتیون نوعی آنتی اکسیدان در بدن است که به متعادلسازی رادیکال های آزاد و سلامت کلی بدن کمک می کند. این ماده در سطح سلولی عمل می کند تا از التهاب و سایر آسیب های سلولی که سب بروز بیماری های مختلف می شوند، جلوگیری کند.

گلوتاتیون در مواد غذایی خاصی یافت می شود، اما می توان مکمل آن را نیز مصرف کرد.

قبل از مصرف هرگونه مکمل غذایی جدید با پزشک یا فرد ارائه دهنده ی خدمات درمانی مشورت نمایید.

کلید واژه : گلوتاتیون چیست ؟ خواص گلوتاتیون عوارض گلوتاتیون

مهرین مدیکال

ما یک راه ساده تر برای برقراری ارتباط با کاربران خود پیدا کرده ایم: اینستاگرام مهرین مدیکال را دنبال کنید:

موارد زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال نظر در سایت

اگر دیدگاه توهین آمیز و متوجه مدیران، نویسندگان و سایر کاربران باشد، تایید نمی شود.

اگر نظر شما جنبه تبلیغاتی داشته باشد تایید نمی شود.

در صورتی که از لینک سایر وبسایت ها استفاده کرده باشید یا وبسایت شما در کامنت تایید نخواهد شد.

در صورتی که در کامنت خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

اگر دیدگاهی غیر مرتبط با موضوع آموزشی مطرح شود تایید نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: