سوالات متداول در مورد جوراب های طبی

دسته بندی :پیشگیری و درمان 6 مهر 1400 مهرین مدیکال 1637

سوالات متداول در مورد جوراب های طبی

جوراب‌های طبی به علت داشتن ویژگی‌های درمانی و پیشگیری منحصر به فرد در زمینه کنترل و درمان عوارض بیماری‌هایی همچون واریس ، دیابت و انواع آمبولی پا، یکی از توصیه‌های همیشگی پزشکان و جراحان به بیماران هستند. ممکن است برای شما هم این سوال مطرح شده باشد که مزایا و کارکرد جوراب های طبی دقیقا به چه صورت است؟

پوشیدن جوراب طبی برای چه کسانی مفید است؟


پای همه افراد می‌تواند با پوشیدن جوراب طبی احساس بهتری داشته باشد، به‌ویژه کسانی که زمان زیادی را بی‌تحرک می‌نشینند یا می‌ایستند. جوراب‌های طبی برای کسانی که مشکلات زیر را با پاهای خود دارند، بسیار مفید است: خستگی، درد، سنگینی در پا، نارسایی وریدی، التهاب لنف ادم ، تورم پا، عروق واریسی ، دیابت 

توصیه می‌شود که پیش از پوشیدن جورابی با فشار 20 میلیمتر جیوه یا بیشتر، با پزشکتان مشورت کنید. اگر مشکلات گردش خون شریانی در پاهایتان دارید نیز لطفا پیش از پوشیدن هر گونه جوراب طبی، با پزشک مشورت کنید.

جوراب انتخابی، چه میزان فشار باید وارد کند؟


جوراب‌های طبی در دو نوع عرضه می‌شوند: فشار کم و فشار زیاد

جوراب‌های طبی، در مچ پا حداکثر فشار را وارد می‌کنند و هرچه بالاتر می‌رود، این فشار کمتر می‌شود، و به‌این ترتیب گردش خون شما را بهبود می‌بخشند. اگر با پزشکتان مشورت نکرده‌اید، توصیه می‌کنیم با جوراب‌های فشار کم، شروع کنید.

  • فشار کم: این جوراب‌های طبی برای مسافرت‌های هوایی، شغل‌هایی با زمان نشستن یا ایستادن طولانی مدت، پاهای متورم، عروق واریس در دوران بارداری و … توصیه می‌شوند. اکثر جوراب‌های طبی برای ورزش نیز، از همین گروه هستند.
  • فشار زیاد: این جوراب‌های طبی باید فقط با تجویز پزشک یا پرستار، استفاده شوند. در صورت هر گونه تردید، با پزشک خود مشورت کنید؛ او شما را معاینه کرده و توصیه‌های لازم را ارائه می‌نماید.
جوراب آمبولی بی بی
https://mehrinmed.com/what-is-embolism-and-types/

فشار گرادیانی چیست؟


فشار گرادیانی، فشاری را به پا وارد می‌کند که بیشترین مقدار آن در مچ پا است. مقدار فشار، به تدریج به سمت بالای پا، کم می‌شود. این فشار برحسب میلیمترجیوه بیان می‌شود.

فشاردرمانی چیست؟


فشاردرمانی به مزایای استفاده از جوراب‌ها یا پانسمان‌های خاص در مدیریت بیماری نارسایی مزمن وریدیو التهاب لنف، اطلاق می‌شود. کسانی که از بیماری مزمن وریدی (که معمولا نارسایی وریدی خوانده می‌شود) رنج می‌برند، از خستگی، سنگینی و درد پاهای خود شکایت دارند.

فشار گرادیانی، فشاری را به پا وارد می‌کند که بیشترین مقدار آن در مچ پا است. مقدار فشار، به‌تدریج به سمت بالای پا، کم می‌شود. در حالی‌که مکانیسم عمل دقیق فشار، هنوز مشخص نیست، تصور می‌شود این فشار دو مزیت عمده برای افراد مبتلا به نارسایی مزمن وریدی خواهد داشت.

شاید مهم‌ترین اثر، آن است که این فشردگی، فشار درون بافت‌های زیر پوست (زیرجلدی) را افزایش می‌دهد و به ‌این ترتیب، به بازگشت مایع اضافی (تورم)به مویرگ‌ها (کوچک‌ترین و باریک‌ترین عروق خونی) کمک می‌کند و به پیش‌گیری از تراوش بیش ‌از حد مایع به بیرون از این رگ‌های کوچک، کمک می‌کند.

دوم، این فشار، توانایی اتساع و پرشدن بیش ‌از حد عروق سطحی پا را کاهش می‌دهد. این امر، به‌نوبه خود به پیشگیری از جریان روبه‌عقب خون در این رگ‌ها که موجب لخته خونی می‌شود، کمک می‌نماید. لخته خون در پا موجب شکایات معمول از پاها، تورم، و تغییرات پوستی معمول در افرادی با مشکلات عروقی می‌شود.

جوراب واریس بی بی

آیا ممکن است شخصی به دلایلی نباید این جوراب‌ها را بپوشد؟


محدودیت‌های استفاده (شرایط پزشکی که درآن ایجاد فشار، توصیه نمی‌شود):

  • ایسکمی (به‌عنوان مثال، بیماری‌های عروقی پیشرفته) پاها
  • نارسایی کنترل نشده احتقانی قلب
  • فلبیت سپتیک درمان نشده پا

پوشیدن جوراب طبی در موارد زیر نیز باید با احتیاط صورت گیرد:

  • عفونت‌های پوستی
  • درماتیت خفیف
  • ناسازگاری با پارچه جوراب‌ها
  • حساسیت اندام‌های تحتانی بدن
  • بی‌حرکتی (خوابیده در بستر)

لطفا پیش از پوشیدن جوراب‌هایی با فشار 20 میلیمتر جیوه یا بیشتر، با پزشک خود مشورت کنید.

چرا پوشیدن جوراب‌های کشسان این‌قدر دشوار است؟


پزشک شما ممکن است بگوید که “اگر پوشیدن این جوراب‌ها دشوار نباشد، نمی‌توانند فشار مورد نیاز را ایجاد کنند.” این احتمالا پاسخ مورد نظر شما نیست. به این دلیل که جوراب‌های طبی، بیشترین فشار را درناحیه مچ پا وارد می‌کنند، تحقق این امر مستلزم آن است که بزرگ‌ترین قسمت پا یعنی محیط بالای پا، اطراف پاشنه از کوچک‌ترین و تنگ‌ترین قسمت جوراب یعنی قسمت مچ جوراب عبور کند. با فناوری‌های جدید بافت پارچه و نخ‌های جدید، جوراب‌هایی تولید می‌شود که پوشیدنشان ساده‌تر از جوراب‌های قدیمی است. هرچند، برای کسانی که قدرت دست و بازوی خود را از دست داده‌اند یا مشکلات حرکتی دارند، جوراب‌هایی وجود دارند که کار را ساده‌تر می‌سازند.

چه زمانی جوراب تا زانو توصیه می‌شود؟


جوراب طبی تا زانو، به‌طورکلی برای پیشگیری یا مدیریت علائم نارسایی مزمن وریدی یا دیگر علل تورم ساق پا و تغییرات پوستی، توصیه می‌شود. زمانی‌که تورم یا واریس در بخش بالای زانو وجود دارد، پوشش بالای زانو یا جوراب شلواری می‌تواند انتخاب موثرتری باشد. لطفا با پزشک خود در ابن مورد مشورت کنید.

آیا این فشار، اثر افزوده یا لایه‌ای دارد؟ می‌توان به‌جای پوشیدن جورابی با فشار بیشتر، جوراب‌های طبی را روی‌هم پوشید؟


بله، جوراب‌های طبی اثر افزوده دارند. به‌عنوان مثال، برخی پزشکان، بیماران خود را به پوشیدن یک جوراب شلواری طبی و روی آن یک جوراب تا زانو، توصیه می‌کنند. لطفا با پزشک خود مشورت کنید.

چرا جوراب‌های طبی پس از ایجاد لخته خون (DVT) در پا توصیه می‌شوند؟


جوراب‌های طبی تا زانو، اغلب برای بیمارانی تجویز می‌شود که ترومبوز (DVT) عروقی عمیق پایدار یا لخته خون در پا دارند. این جوراب‌ها در این موارد مفید هستند:

  • کنترل تورم در پا که با DVT به‌وجود می‌آید.
  • برای کمک به پیشگیری از ایجاد سندروم پُست ترومبوتیک که ممکن است چندماه پس از DVT به‌وجود آید.

تفاوت بین جوراب ضد آمبولی و یک جوراب طبی چیست؟


جوراب آنتی آمبولی به‌طور خاص برای بیماران بستری شده برای کمک به پیشگیری از جمع‌شدن خون در عروق پا طراحی شده‌اند. جمع‌شدن خون در رگ‌های پا می‌تواند موجب لخته شدن خون در رگ‌ها شود.

بیشتر بخوانید > جوراب ضد آمبولی چیست ؟

جوراب‌های ضدآمبولی معمولا برای استفاده کوتاه‌مدت طی دوران بستری بیمار، هستند. این جوراب‌ها فشار گرادیانی وارد می‌کنند و بسته به کارخانه سازنده، فشار وارد به مچ پا 13-18 میلیمتر جیوه است. این جوراب‌ها معمولا به‌رنگ سفید موجود هستند.

پس از ترخیص از بیمارستان یا گذراندن دوران نقاهت، اگر به پوشیدن جوراب‌های طبی نیازی باشد، پزشک، شما را برای جورابی با سطح مناسب فشار، راهنمایی می‌کند. شرکت‌های سازنده، جوراب‌هایی با فشار 15-20 میلیمتر جیوه، 20-30 میلیمتر جیوه و 30-40 میلیمتر جیوه تولید می‌کنند که برای استفاده درازمدت و راحتی بیمار، مناسب است.

تفاوت جوراب واریس و آمبولی

آیا فشار یکنواخت، موثر است؟


بله. فشار یکنواخت در درمان ورم، از لحاظ بالینی موثر است. هرچند، تحقیقات نشان داده است که فشار گرادیانی در پاها، بیش از فشار یکنواخت در بهبود برگشت عروق موثر است.

چرا جوراب‌های طبی باید فشار گرادیانی به پاها وارد کنند؟


فشار گرادیانی اهمیت ویژه‌ای برای پاها دارد. وقتی بی‌حرکت می‌ایستیم، نیروی جاذبه فشار درون عروق پاها را افزایش می‌دهد، که بیشترین مقدار آن در مچ پا است و به سوی قسمت‌های بالاتر بدن، به‌تدریج کم می‌شود. این فشار، به فاصله عمودی ستون خونی از قلب به پا بستگی دارد. تقریبا 86 میلیمتر جیوه فشار، درون رگ‌های مچ پای فرد بزرگسالی با قد 170 سانتیمتر در حالت ایستاده ساکن، وجود دارد. در رگ بزرگ سیاهرگ (vena cava)، درست قبل از اینکه به قلب برسد، فشار عروقی، 2 میلیمتر جیوه است. جوراب‌های طبی با بیشترین فشار در مچ پا طراحی شده‌اند که به سمت بالای پا برای غلبه بر اثرات فشار عروقی بیشتر، این فشار، کاهش می‌یابد.

آیا پای سالم هم به جوراب طبی نیاز دارد؟


فقط پایی با علائم بیماری به جوراب طبی نیاز دارد. برخی افراد ترجیح می‌دهند جوراب طبی را فقط برای پایی که بیمار است بپوشند. برخی دیگر ممکن است از همان کارخانه سازنده، جورابی با فشار کمتر برای پای سالم تهیه کنند. به‌عنوان مثال، پزشک شما ممکن است جورابی با فشار 30-40 میلیمتر جیوه برای نارسایی مزمن عروق یک پا، توصیه کرده باشد. شما می‌توانید جورابی با فشار 15-20 میلیمتر جیوه برای پای دیگر بپوشید. همیشه با مشورت با پزشک خود، اطمینان حاصل کنید که مشکل فقط در یک پا وجود دارد.

بهترین زمان در روز برای اندازه‌گیری جوراب‌های واریس چه زمانی است؟


بهترین زمان، ساعات اولیه روز، پیش از آن است که پاها متورم شوند. اندازه‌گیری در ساعات دیرتر، زمانی‌ که پاها متورم شده‌اند ممکن است به انتخاب جورابی با اندازه بسیار بزرگ بینجامد. بسیاری از کلینیک‌ها که نمی‌توانند بیماران را در ساعات اولیه روز ویزیت کنند، قبل از اندازه‌گیری، برای کاهش هرگونه تورم، پاها را مدتی بالا می‌گذارند، پانسمان می‌کنند یا پمپ می‌کنند.

خرید جوراب واریس

مهرین مدیکال

ما یک راه ساده تر برای برقراری ارتباط با کاربران خود پیدا کرده ایم: اینستاگرام مهرین مدیکال را دنبال کنید:

موارد زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال نظر در سایت

اگر دیدگاه توهین آمیز و متوجه مدیران، نویسندگان و سایر کاربران باشد، تایید نمی شود.

اگر نظر شما جنبه تبلیغاتی داشته باشد تایید نمی شود.

در صورتی که از لینک سایر وبسایت ها استفاده کرده باشید یا وبسایت شما در کامنت تایید نخواهد شد.

در صورتی که در کامنت خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

اگر دیدگاهی غیر مرتبط با موضوع آموزشی مطرح شود تایید نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: